© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Nieuws

Ben Groenen
© Cor Noorman
Tureluur in de Bergboezem. © Cor Noorman
Cor Noorman
spiegeling wolken in water© Jan Smith
spiegeling wolken in water© Jan Smith
© Cor Noorman
© Cor Noorman

Vogelgriep

© Jan Smith
© Cor Noorman
Cor Noorman
Rietzanger© Cor Noorman
Alle foto's © Cor Noorman

Vogelgriep

© Cor Noorman
© Cor Noorman
© Cor Noorman
© Cor Noorman
Cor Noorman

Al een Groenzoom foto ingestuurd?

Inzenden voor de wedstrijd nog mogelijk tot en met 15 september Het…
Blauwalg in een sloot.
Bruin zandoogje. © Cor Noorman

Wie maakt de mooiste foto’s in De Groenzoom?

Het Gebruikersplatform Groenzoom, een onafhankelijk adviesorgaan voor de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland, organiseert deze zomer een fotowedstrijd voor kinderen en volwassenen: wie maakt de mooiste en/of spannendste foto?
Cor Noorman
Margriet. © Cor Noorman
Tureluur in de Bergboezem. © Cor Noorman
Cor Noorman
Alle foto's © Anneke Rosenbrand

IJspret

Grauwe ganzen in Bergboezem

Vogelgriep

Marco Tanis, Aardhommel
© Cor Noorman

Wilgen knotten

De Groenzoom (© Jan Smith)
Arie Ebbenhorst
© Cor Noorman
Arie Ebbenhorst

Nieuwe Stagiaire

© Cor Noorman
Ingeborg Bax
Arie Ebbenhorst
Cor Noorman
Arie Ebbenhorst
Ingeborg Bax
Cor Noorman
© Cor Noorman
Ingeborg Bax

Pacht in De Groenzoom

Natuur- en recreatiegebied De Groenzoom kent 560 hectare aan water, grasland en bosschages. Voor het beheer van de graslanden in het gebied werkt de Beheercombinatie nauw samen met diverse pachters. Vanaf 1 april zullen zij weer actief zijn in De Groenzoom.
Kievit in de Bergboezem. © Cor Noorman

Bezoek de Groenzoom ook nu, maar volg de richtlijnen!

Nu veel voorzieningen gesloten zijn, trekken mensen erop uit om te wandelen in de natuur. Ook in de Groenzoom zien wij het aantal recreanten toenemen. Wij willen u verzoeken zich te houden aan de huisregels alsmede de extra maatregelen i.v.m. het coronavirus.

Start van het broedseizoen

Nu de winter ten einde loopt, kijken we in De Groenzoom alweer uit naar het voorjaar. In het bijzonder naar de diverse soorten weidevogels die De Groenzoom ieder jaar bezoeken en er broeden. Inmiddels zijn de eerste weidevogels gesignaleerd. Om het broedseizoen dit jaar weer tot een succes te maken, vragen we u in dit artikel om uw medewerking.  
Foto: Jasper Blom

Spelen in De Groenzoom

De Groenzoom is natuur, rust, weidevogels, wandelen, fietsen, en flamingo’s kijken (zo lang ze er zijn, althans). Wat onder andere nog mist zijn voor kinderen verrassende elementen zoals boomstammetjes, survivalparcours, staptegels, rare bruggetjes etc. Het Gebruikers Platform Groenzoom (adviesorgaan voor gemeenten) wil dit samen met gemeenten onderzoeken. De wenselijkheid bleek al uit de “wensenboom”, volgehangen tijdens de Culturele Wandeling door de Groenzoom.
Cor Noorman

Op zoek naar rammelende hazen

Wat is drijven? Waarom rennen grote groepen hazen in de winter en het vroege voorjaar achter elkaar aan? Wat is het verschil tussen een rammelaar en een moerhaas? Op woensdag 11 maart geeft Cor Noorman, beheerder van De Groenzoom, u antwoord op al deze vragen en maakt u grote kans om rammelende hazen in actie te zien! Aanmelden voor de natuurexcursies kan tot uiterlijk een week voor aanvang via beheer@degroenzoom.nl.
© Cor Noorman

Plannen vliegveld Lissabon, bedreiging voor Berkelse grutto’s?

Een nieuw vliegveld bij Lissabon bedreigt de grutto’s en tienduizenden andere vogels. De Portugese regering heeft de plannen voor de bouw begin deze maand goedgekeurd. Een onzalig plan: het vliegveld komt midden in een Europees beschermd natuurgebied, in de monding van de rivier de Taag.
© Cor Noorman

Informatiepunt De Groenzoom

Op 5 november 2016 werd het informatiepunt bij Atelier de Hichte aan de Kleihoogt 1 feestelijk geopend door wethouder van Staalduine en wethouder Fortuijn. Sindsdien gebruikt Beheercombinatie De Groenzoom het informatiepunt voor afspraken met uiteenlopende betrokkenen, zoals onze pachters en Hoogheemraadschap Delfland. Daarnaast vindt het inloopspreekuur hier plaats.
Cor Noorman

Op zoek naar rammelende hazen

Wat is drijven? Waarom rennen grote groepen hazen in de winter en het vroege voorjaar achter elkaar aan? Wat is het verschil tussen een rammelaar en een moerhaas? Op woensdag 12 februari en woensdag 11 maart geeft Cor Noorman, beheerder van De Groenzoom, u antwoord op al deze vragen...
Rietzanger© Cor Noorman

Gefaseerd maaien riet

Komende weken vinden op diverse locaties maaiwerkzaamheden plaats in de rietkragen, verspreid gelegen door de gehele Groenzoom.

Flamingo’s in De Groenzoom trekken veel bekijks

Woensdagmorgen grijs en mistig. Een typisch geluidje van mijn telefoon. Een appje: Heb je de flamingo’s al gezien? Flamingo’s! Waar dan? In De Groenzoom? antwoorde ik. Ja, echt waar! In het ‘grote water’ van het moerasgebied. Daar aangekomen kon ik mijn ogen niet geloven.
Foto: Cor Noorman

Muskusratten in De Groenzoom

Er zijn muskusratten gesignaleerd in de Groenzoom. Ze vormen een behoorlijke bedreiging voor de veiligheid van de oevers van de waterpartijen. De Groenzoom ligt door de vroegere uitvening een stuk lager dan de zeespiegel en wordt daarom omringd door dijkjes, dijken en boezems. Het gebied wordt drooggehouden door verschillende gemalen die...

Natuurexcursie De Groenzoom; doortrekkers en wintergasten

Op woensdag 13 november organiseert beheerder Cor Noorman een natuurexcursie rond het moeras in het centrale deel van De Groenzoom. De wandeling gaat langs brede rietkragen...

Natuurexcursie De Groenzoom; ontdek de herfst!

Op woensdag 9 oktober a.s. kunt u deelnemen aan een wandelexcursie in De Groenzoom. Beheerder Cor Noorman vertelt ...
© Cor Noorman

Natuurwerkdag in De Groenzoom

Zaterdag 2 november a.s. kunnen kinderen én volwassenen deelnemen aan verschillende activiteiten tijdens de...

Culturele wandeling door De Groenzoom

Liefhebbers van cultuur en natuur kunnen op een bijzondere manier De Groenzoom ontdekken.
© BTL Advies

Akkerdistels

Doordat de grond flink geroerd is bij de aanleg en het beheer extensiever is geworden, hebben zich akkerdistels gevestigd in De Groenzoom.

Tol ‘t Meerhek

Recentelijk is het Tolhek in de Groenzoom geopend. Dit hek kent een rijke geschiedenis, die we u niet willen onthouden.
spiegeling wolken in water© Jan Smith

Constatering blauwalg

In De Groenzoom is op diverse plaatsen blauwalg geconstateerd. Dit betreft onder andere een sloot nabij de Middelweg en diverse doodlopende delen van...
© Cor Noorman

Informatiepunt gesloten

Informatiepunt gesloten 16-07-2019 Vanwege omstandigheden is morgenmiddag het informatiepunt gesloten. Verder zijn er ook geen inloopmomenten op de volgende woensdagmiddagen: 21 augustus, 28 augustus, 4 september, 11 september en 18 september.
© Cor Noorman

Eikenprocessierups niet in De Groenzoom

Het zal u niet zijn ontgaan dat afgelopen tijd de media bol staan van de berichten over overlast door de eikenprocessierups. Na uitgebreid onderzoek door de beheerder is de eikenprocessierups niet vastgesteld in De Groenzoom.

Ontdek De Groenzoom op de fiets

Hoe Nederlands wilt u het hebben? Op woensdag 10 juli a.s. ontdekt u samen met beheerder Cor Noorman, het typisch Hollandse polderlandschap van De Groenzoom per fiets.
© Cor Noorman

Officiële opening vlinderidylle

Woensdag 15 mei is de afgelopen jaar ingezaaide vlinderidylle in De Groenzoom officieel geopend. Dit gebeurde door...
spiegeling wolken in water© Jan Smith

Natuurwandelingen 8 mei gaan niet door

Vanwege de slechte weersomstandigheden gaan de natuurwandelingen op 8 mei niet door.
© Cor Noorman

Opening vlinderidylle De Groenzoom

Woensdag 15 mei wordt er in De Groenzoom op feestelijke wijze een tweede vlinderidylle geopend. De eerste vlinderidylle is vorig jaar door schoolkinderen ingezaaid.
© Cor Noorman

Tijd voor een nieuwe website

Welkom, wat leuk dat u onze nieuwe website bezoekt. De vorige website was enigszins gedateerd en dus aan een opfrisbeurt toe. En dat is goed gelukt!
ganzenfamilie© Jan Smith

Delen De Groenzoom afgesloten vanwege broedseizoen

Op 15 maart start officieel het broedseizoen. Verstoring door bijvoorbeeld honden is funest. Enkele delen van het gebied zijn daarom dan ook afgesloten. 
spiegeling wolken in water© Jan Smith

Informatiebijeenkomst De Groenzoom

Op donderdag 21 maart wordt er in het 't Manneke een informatiebijeenkomst gehouden over De Groenzoom.
© Cor Noorman

Broedseizoen in De Groenzoom

Wij kijken alweer uit naar de diverse soorten weidevogels die De Groenzoom ieder jaar weer bezoeken en er broeden.