© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Kleine marterachtigen gevonden in De Groenzoom

12-10-2020

Tijdens het onderzoek naar lokstoffen voor kleine marterachtigen in de Groenzoom zijn alle kleine marterachtigen in beeld gekomen! In mijn vorige stuk had ik beloofd om de vondsten met jullie te delen dus in dit stuk zijn een paar van de beste foto’s toegevoegd. Verder omschrijf ik wat de werkzaamheden bij dit onderzoek precies waren.

Materialen controleren
Vol verwachting maar ook spanning ging ik wekelijks het materiaal controleren; Is al mijn materiaal er nog, of heeft iemand het toch gestolen? En natuurlijk; zullen er kleine marterachtigen op de beelden staan? Tijdens de controles bleek mijn eerste angst altijd onnodig, want alles bleef waar ik het had opgesteld. Meerdere van mijn camera’s zijn wel door mensen ontdekt. Gelukkig hebben ze de camera’s wel laten staan (waarvoor bedankt!). Ik verving de SD kaarten en als het nodig was de batterijen, ververste de lokstof, knipte zo veel mogelijk vegetatie weg rond de camera en was snel weer weg om het gebied zo min mogelijk te verstoren.

Foto’s bekijken
In de middag komt het moment van de waarheid; staan er kleine marterachtigen op de foto? Na elke wekelijkse controle moet ik tienduizenden beelden (gemiddeld zo’n 35.000) bekijken, waarvan de meeste van gras zijn. Dit komt omdat gras dat beweegt door de wind de sensor van de camera activeert. In sommige gevallen staan er wel dieren op; motten, vlinders, libellen, muizen, ratten, vogels (vooral fazanten), hazen, egels en zelfs een verdwaalde huiskat of hond. Hoewel het wel leuk is om deze diversiteit aan dieren te zien, is het niet wat ik zoek.

De kleine marterachtigen
Gelukkig was het al vanaf de eerste week raak; de eerste kleine marterachtigen die zich op beeld lieten zetten waren wezels en bunzingen. Alleen de hermelijn miste bij mijn kleine marterachtigen bingo, maar een week later heeft ook deze kleine marterachtige zijn staart (en ook echt alleen zijn staart) laten zien! Ik was natuurlijk erg blij dat ik alle kleine marterachtigen zo snel vond, en de trend zette zich gedurende de onderzoeksperiode gelukkig voort. Vooral de observaties van wezels en bunzingen bleven wekelijks stijgen. Aan het eind van mijn onderzoek stond de teller op 3 hermelijn-, 18 wezel- en 28 bunzing observaties. Natuurlijk zullen een deel van de observaties van hetzelfde dier zijn, maar het is in ieder geval duidelijk dat de Groenzoom behalve voor insecten en vogels ook een zeer mooi gebied is voor deze kleine roofdieren.
 
Hoe verder?
Op het moment van schrijven ben ik bezig met het analyseren van de data. Zoals in mijn vorige stuk is aangegeven was het doel van het onderzoek om te kijken of en welke lokstof effectief kleine marterachtigen in beeld kan brengen. Met de observaties verwacht ik deze vraag te kunnen beantwoorden en het onderzoek naar kleine marterachtigen in de toekomst te kunnen verbeteren!

Ik wil graag Antea Group, de Zoogdiervereniging, Wageningen University and Research en natuurlijk de Groenzoom bedanken voor het mogelijk maken van dit project!

 

1. De wezel
1.: De kop van een wezel, snuffelend aan de lokstof. 2.: Een wezel die nieuwsgierig naar de camera kijkt. Zoals in mijn vorige stuk is beschreven is de wezel te onderscheiden van de hermelijn doordat bij de wezel de witte vacht “gekarteld” is in afscheiding met de bruine vacht terwijl bij de hermelijn de afscheiding tussen de kleuren recht is. Op deze foto’s is de karteling goed te zien.
2. Hermelijn
3.: De staart van de hermelijn. 4.: Hermelijn die aan lokstof ruikt. Zoals in mijn vorige stuk is geschreven is de hermelijn te onderscheiden van de wezel door de zwarte punt op zijn staart. Die eigenschap is op de linker foto goed in beeld gekomen. De rechte scheiding tussen de bruine en witte vacht is goed te zien op de rechter foto.
3. Bunzing
5.: Een bunzing in de avond (~21u). 6.: Een bunzing ’s nachts (~01u). De bunzing liet zich meerdere keren goed zien. Door de witte vacht rond de neus en de witte randen bij zijn oren is er geen twijfel mogelijk dat dit de bunzing is, ook bij foto’s ’s nachts.
 
Tekst en foto’s: Alyssa van der Linden