© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Bezoekersverslagen

© Cor Noorman
© Cor Noorman

Wintertaling

Had ik het hier al eens gehad over de wintertaling? Hoe raar het ook klinkt, maar de betekenis van de wenschappelijke naam Anas crecca betekent krekeend.

Riet weg, wilgen weg, biotoop weg

De afgelopen weken zijn er weer veel rietkragen gedeeltelijk gemaaid. Ook dat heeft een aantal ecologisch belangrijke redenen, maar de belangrijkste is dat op die manier verjonging wordt bevorderd en verwildering en dichtgroei wordt tegengegaan.
vliegende zwaan (© Jan Smith)© Jan Smith

Lange low pass en sierlijke flyby

Misschien dat het door de reclamefilm uit de jaren '90 komt, maar bij het zien van een opstijgende zwaan denk ik vaak aan een grote Boeing 747: machtig en spannend en o zo sierlijk.
Kneu (© Jan Smith)

Kneu

Vandaag is het weer heerlijk stil in De Groenzoom – het echte ‘oude normaal’ is terug, althans hier. Ik loop langzaam in het struweel met bloeiende braam die door talrijke aardhommels wordt bezocht.

Weelderige Goenzoom

Wie van geel en groen en blauw houdt kan nu in De Groenzoom volop genieten. Door de lenteachtige temperaturen schiet het gebied binnen een paar dagen vol in kleur, waarbij het geel in de bermen en op de kades absoluut in het oog springt.
Zilvermeeuw met ganzenei©Jan Smith

Eieren rapen

Je hoeft geen geoefend vogelaar te zijn om vast te stellen dat er in De Groenzoom weer grote aantallen ganzen verblijven. Bijna alle soorten zijn vertegenwoordigd en allemaal eten ze in deze tijd hun buik flink rond, daarmee soms ook schade toebrengend aan jonge, net ontsproten rietscheuten.
Grauwe ganzen in Bergboezem

Stoere-jongens-weer

Er staat een straffe wind in De Groenzoom. Opspattend water tegen de oevers met wuivende rietkragen. Meeuwen scheren laag over de grond en kauwen en kraaien proberen met moeite tegen de harde windvlagen in te vliegen. Het is stoere-jongens-weer.
Grutto in het plasdras in deelgebied 4

Plasdras: optimale habitat voor terugkerende trekvogels

Plasdrasgebied is bij uitstek het gebied waarop in deze tijd van het jaar de eerste trekvogels neerstrijken na een vermoeiende vlucht van enkel duizenden kilometers uit Afrika en Portugal.
Cor Noorman

Rammelende hazen, gevonden?!

Op 12 februari vond de eerste natuurexcursie van 2020 plaats. Een kort verslag.
Rietzanger© Cor Noorman

Gefaseerd maaien riet

Komende weken vinden op diverse locaties maaiwerkzaamheden plaats in de rietkragen, verspreid gelegen door de gehele Groenzoom.
Foto: Cor Noorman

Muskusratten in De Groenzoom

Er zijn muskusratten gesignaleerd in de Groenzoom. Ze vormen een behoorlijke bedreiging voor de veiligheid van de oevers van de waterpartijen. De Groenzoom ligt door de vroegere uitvening een stuk lager dan de zeespiegel en wordt daarom omringd door dijkjes, dijken en boezems. Het gebied wordt drooggehouden door verschillende gemalen die...

Geslaagde vierde natuurwerkdag in de Groenzoom

Elke eerste zaterdag van november vindt de landelijke natuurwerkdag plaats, een initiatief van LandschappenNL. De natuurwerkdag is de grootste vrijwilligersdag in het groen, waaraan jaarlijks ruim 10.000 mensen deelnemen. Dit jaar hebben in totaal 13.915...
© Jan Smith

Voedsel in overvloed

In deze tijd van het jaar wordt veel onderhoud gepleegd in De Groenzoom. Na de laatste maaibeurt van het jaar van de grote grasvelden, is het nu de beurt aan de door riet begroeide oevers in sommige delen van het gebied. Dit gebeurt in opdracht van Hoogheemraadschap Delfland en wordt uitbesteed aan een onderaannemer.
© Jan Smith

activiteiten POkO in de Groenzoom

De afgelopen week waren leden van de Projectgroep Oppervlaktewaterkwaliteit Oostland actief langs verschillende watergangen in en rond De Groenzoom. Zij controleerden er de kwaliteit van het oppervlaktewater in het kader van deelname aan het Europa wijde project genaamd ‘Drinkable Rivers’...
© Cor Noorman

Ontmoet de “Big Five” in De Groenzoom

Ga op wildsafari in De Groenzoom en zoek de “Big Five”! Tijdens de opening van de vlinder idylle op 15 mei 2019 overhandigde Sandy Rijs namens Lansingerland Samen Duurzaam de BIG 5+ flyer van De Groenzoom aan wethouder Dhr. Fortuin van de gemeente Lansingerland. Zij sprak daarbij de aanwezige toe om de BIG 5+ te introduceren.
© Cor Noorman

Natgras en plasdras

Nat grasland en plasdrasgebied vormen samen een belangrijke leefomgeving voor de weidevogels die nu, na een lange, vaak uitputtende vlucht vanuit de overwinteringsgebieden terugkeren in Nederland.
familie eenden© Jan Smith

Bergboezem

Onder een stralend blauwe lucht fiets ik langzaam over de Boezemweg in de Bergboezem, deelgebied zes van De Groenzoom.
ganzenfamilie© Jan Smith

Ook Groenzoom: ganzen

In De Groenzoom barst het op het ogenblik van de ganzen. Grote Canadese ganzen, nijlganzen, grauwe ganzen, brandganzen, kortom het hele ganzenscala kun je er ontdekken. Hun aantallen zijn de laatste jaren schrikbarend gestegen en eigenlijk weten we niet meer zo goed wat we ermee aan moeten.