© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

NATUURWANDELING VLINDERS EN BIJEN IN DE VOORAFSCHE POLDER

Na afgelasting van de natuurwandeling in de Voorafsche Polder op woensdag 10 mei in verband met de slechte weersvoorspellingen, is er een nieuwe datum gepland. Op woensdag 12 juli 2023 kunt u deelnemen aan een wandelexcursie in De Groenzoom. Beheerder Cor Noorman begeleidt de excursies en vertelt u in bijzonder over de vlinders en bijen die u in dit jaargetijde tegenkomt in het natuurgebied. Het is zomer, de bloemen staan in bloei en onder meer dagvlinders, diverse (bestuivende) insecten en jonge vogels laten zich in het gebied zien. Er wordt er een wandeling georganiseerd van 13.00 uur tot 15.00 uur. Aanmelden kan via beheer@degroenzoom.nl.

29 juni 2023

Van hommels tot wilde bijen
Bestuivende insecten hebben het moeilijk omdat er weinig bloemrijke plekken zijn in ons soortenarm agrarisch landschap. Daarom is er steeds meer aandacht voor bestuivende insecten, waarvan de honingbij het best bekend is. Echter ook hommels, wilde bijen en zweefvliegen zorgen ervoor dat bloemen en planten bestoven worden. Erg belangrijk omdat hiermee onder andere onze voedselproductie in stand wordt gehouden.

Vlinders, juffers en libellen

Bij zonnig en warm weer is de trefkans het grootst om verschillende soorten dagvlinders en libellen te zien. Er zijn iets meer dan 50 soorten dagvlinders in Nederland bekend. Hiervan komen er zeker achttien voor in De Groenzoom, waaronder de bedreigde argusvlinder, de kleine vuurvlinder, het icarusblauwtje en de dagpauwoog. Veel waargenomen libellen zijn onder meer de vroege glazenmaker, de grote keizerlibel, de gewone oeverlibel en het lantaarntje.

Verzamelpunt en aanmelden

De excursie vindt plaats in de Voorafsche Polder, is te voet over (half)verharde paden, duurt maximaal anderhalf uur en is gratis. De wandeling is op woensdag 12 juli van 13.00 uur tot 15.00 uur. Het verzamelpunt is Tuinderij De Groenzoom wat is gelegen aan de Stropersweg 1 in Berkel en Roderijs. Wilt u mee op pad? Meld je aan door een e-mail te sturen aan beheer@degroenzoom.nl. Hondenbezitters wordt vriendelijk verzocht hun hond niet mee te nemen. Tip: Neem een verrekijker mee en zorg voor stevige wandelschoenen!

Foto gemaakt door Cor Noorman ©