© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Vlinderseizoen

Het lijkt geen goed jaar te worden voor de vlinders in de Groenzoom. Door het koude en natte voorjaar kwam de natuur later op gang en nog steeds blijven de aantallen achter.

27-07-2021

Oorzaken
Het koude en natte voorjaar heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de vlinders achterblijven. Daarnaast is er dit jaar weinig aanvoer van trekvlinders. In de meeste jaren is er wel een invasie van de distelvlinder of atalanta, maar dit jaar zijn ze nog nauwelijks gezien.

Vlindertelling
Door het koude en natte voorjaar konden we ook maar weinig vlinders tellen, aangezien vlinders zich vooral laten zien wanneer de zon schijnt. In de afgelopen weken zijn enkele tellingen gedaan. Hier zagen we onder andere groot dikkopje, bruin zandoogje, zwartsprietdikkopje, kleine vos, icarusblauwtje en kleine vuurvlinder. Van de meeste soorten waren slechts een klein aantal vlinders te zien. Het bruin zandoogje was het talrijkst. Alleen al op de oostelijke dijk van de Bergboezem waren enkele honderden exemplaren.

Bruin zandoogje
Naar omstandigheden doet het bruin zandoogje het dus wel goed dit jaar. Het is een doelsoort voor het natuurtype ‘bloemrijke dijk’, maar is te vinden in het hele gebied. Waardplanten van de vlinder zijn onder andere rood zwenkgras en kweek.

Bij het mannetje is de bovenkant van de voorvleugel bruin met een ongekernde zwarte oogvlek in de vleugelpunt. Het vrouwtje heeft op de bovenkant van de voorvleugel een opvallend oranje veld met een meestal witgekernde zwarte oogvlek. De bovenkant van de achtervleugel is bruin.

Vooruitzicht
Hoewel het tot nu toe geen goed jaar was voor de vlinders in de Groenzoom, kunnen we er na oktober pas echt iets over zeggen. Dan is het vlinderseizoen voorbij. De komende weken kunnen de aantallen dus nog toenemen, bijvoorbeeld voor de argusvlinder en kleine vuurvlinder.