© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Vanwege de slechte weersomstandigheden moeten we helaas vermelden dat de wandeling is afgelast.

NATUURWANDELING VLINDERS EN BIJEN IN DE VOORAFSCHE POLDER

Op woensdag 10 mei 2023 kunt u deelnemen aan een wandelexcursie in De Groenzoom. Beheerder Cor Noorman begeleidt de excursies en vertelt u over de planten en dieren, waaronder de vlinders en bijen die u in dit jaargetijde tegenkomt in het natuurgebied. Het is lente, de eerste bloemen staan in bloei en onder meer dagvlinders, diverse (bestuivende) insecten en jonge vogels laten zich in het gebied zien. Er wordt er een wandeling georganiseerd van 13.00 uur tot 15.00 uur. Aanmelden kan via beheer@degroenzoom.nl.

28 april 2023

Van hommels tot wilde bijen
Helaas hebben bestuivende insecten het erg moeilijk omdat er weinig bloemrijke plekken zijn in ons volgebouwde land. Daarom is er steeds meer aandacht voor bestuivende insecten, waarvan de honingbij het best bekend is. Echter ook hommels, wilde bijen en zweefvliegen zorgen ervoor dat bloemen en planten bestoven worden. Erg belangrijk omdat hiermee onze voedselproductie in stand wordt gehouden.

Vlinders, juffers en libellen

Bij zonnig en warm weer is de trefkans het grootst om verschillende soorten dagvlinders en libellen te zien. Er zijn iets meer dan 50 soorten dagvlinders in Nederland bekend. Hiervan komen er zeker achttien voor in De Groenzoom, waaronder de bedreigde argusvlinder, de kleine vuurvlinder, het icarusblauwtje en de dagpauwoog. Veel waargenomen libellen zijn onder meer de vroege glazenmaker, de grote keizerlibel, de gewone oeverlibel en het lantaarntje

Verzamelpunt en aanmelden

De excursie is te voet over (half)verharde paden, duurt maximaal anderhalf uur en is gratis. De wandeling is op woensdag 10 mei van 13.00 uur tot 15.00 uur. Het verzamelpunt is Tuinderij De Groenzoom wat is gelegen aan de Stropersweg 1 in Berkel en Roderijs. Wilt u mee op pad? Meld je aan door een e-mail te sturen aan beheer@degroenzoom.nl. Hondenbezitters wordt vriendelijk verzocht hun hond niet mee te nemen. Tip: Neem een verrekijker mee en zorg voor stevige wandelschoenen!

Foto gemaakt door Cor Noorman ©