© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Eikenprocessierups in De Groenzoom

19-05-2020

De periode waarin eikenprocessierupsen voor overlast zorgen is weer aangebroken. Ook in De Groenzoom is de eikenprocessierups op diverse locaties aangetroffen.

Algemene informatie

De eerste eikenprocessierupsen krijgen vanaf 11 mei brandharen. De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken als mensen ermee in contact komen. De meeste overlast wordt in juni verwacht.

De rupsen krijgen brandharen als ze in het vierde larvestadium zitten. Elke eikenprocessierups heeft in dit stadium rond de 700.000 brandharen. De hoeveelheid blad aan de eik bepaalt de ontwikkeling van de rups. Vooral op eiken die nu vol in blad staan, zijn veelal rupsen in het vierde larvestadium te vinden. bron: processierups.nu

De Groenzoom

In De Groenzoom staan verspreid door het gebied eiken. Deze eiken zijn vaak nog van beperkte omvang. Desondanks hebben de eikenprocessierupsen  deze ook weten te vinden. De eikenprocessierupsen hebben diverse natuurlijke vijanden in het gebied. Kool- en pimpelmezen voeren hun jongen grote aantallen rupsen. Vleermuizen eten de vlinders. Sluipwespen leggen hun eitjes in het lichaam van een rups, waarna de wespenlarf de rups stukje bij beetje opeet (bron vlinderstichting). Wij zijn daarom terughoudend met maatregelen om de eikenprocessierupsen te verwijderen. Enkele indien overlast kan ontstaan nabij paden zullen wij ingrijpen. De eikenprocessierups belet u dus niet De Groenzoom in te gaan. Let wel op als u de paden verlaat en eiken in de omgeving staan.

Meer algemene informatie vindt u op processierups.nu

Afbeelding: Cor Noorman