© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Vogelgriep

Op steeds meer plekken wordt vogelgriep geconstateerd. In De Groenzoom is dat niet het geval. Wel informeren wij u graag wat te doen als u dode vogels aan treft. 

1-12-2020

Vogelgriep

Vogelgriep, ook wel aviaire influenza of vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door griepvirussen. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels. Wereldwijd komen er verschillende vogelgriepvirussen voor. In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen. bron RIVM.nl

Meer informatie over de actuele vogelgriep vindt u ook via deze link naar de site van SOVON(SOVON Vogel Onderzoek Nederland).

Zieke en dode vogels

In De Groenzoom treffen we sporadisch zieke of dode vogels aan. Hierbij hoeft geen sprake te zijn van vogelgriep. Voor de komende periode is echter niet uit te sluiten dat zieke en dode vogels besmet zijn met vogelgriep, in West-Nederland zijn namelijk op diverse plekken wel met vogelgriep besmette dieren gevonden. Als u zieke of dode dieren in De Groenzoom waar neemt, kunt u contact opnemen met de beheerder. Daarnaast treft u via deze link gegevens waar u dit eveneens kunt melden, zodat de vogels onderzocht kunnen worden.