© Cor Noorman

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Flamingo’s in de Groenzoom trekken veel bekijks

24-01-2020

Woensdagmorgen grijs en mistig. Een typisch geluidje van mijn telefoon. Een appje: Heb je de flamingo’s al gezien? Flamingo’s! Waar dan? In De Groenzoom? antwoorde ik. Ja, echt waar! In het ‘grote water’ van het moerasgebied. Daar aangekomen kon ik mijn ogen niet geloven. Zeven roze vlekken doemden op in de mist en naderbij gekomen steeds beter zichtbaar. Chileense flamingo’s! Die verwacht je hier niet, maar eerder in Zuid-Europa, bijvoorbeeld de Camarque of Sardinië.

Uitheemse vogelsoort

Het oorspronkelijke leefgebied van de Chileense flamingo is Zuid-Amerika. Daar broedt de vogel met het kenmerkende roze verenkleed en de karakteristieke rode ‘knieën’ in grote, ondiepe meren in de Andes. In Europa zijn ze niet op eigen kracht terecht gekomen, maar ontsnapt uit watervogelcollecties. Daarmee behoren ze niet tot onze inheemse vogels en hebben de status exoot. In het Zwillbrocker Venn, net over de grens met Duitsland, broedt een verwilderde populatie. Dit groepje van zeven flamingo’s is hiervan afkomstig, af te leiden aan de kleuring die elke vogel om een van de poten draagt beginnend met de lettercode ‘ZV’ gevolgd door een unieke cijfercode.

De Chileense flamingo wordt in Nederland vaak in gezelschap gezien van de Europese flamingo, en soms ook met de kleine flaminco, de rode flamingo en de Caribische flaminco. Van alle genoemde soorten is de Europese flamingo de enige die inheems is in Nederland. In ons groepje van zeven is een vogel die afwijkt van de rest: de vogel toont een wat lichter verenkleed en ook de pootkleur en de hoeveelheid zwart op de snavel lijkt niet geheel in overeenstemming met die van de Chilenen. Het schept verwarring onder vogelaars, dat zich het duidelijkst laat zien op Waarneming.nl. Sommigen menen in de afwijkende vogel de Europese flamingo te herkennen en iemand verondersteld zelfs een kruising (hybride) tussen Chileense en Europese flamingo.

Horden belangstellenden en veel media-aandacht

Het nieuws over de flamingo’s in De Groenzoom was nauwelijks bekend, of ik werd donderdagmorgen ‘plat’ gebeld en geappt met verzoeken voor een interview voor diverse kranten en radioprogramma’s. ’s Middags kort na het interview met het AD op locatie, telde ik maar liefst 92 belangstellenden: vogelfotografen en andere nieuwsgierigen waaronder opmerkelijk veel ouders met kinderen. Leuk, heel leuk! Vooral de grote belangstelling van de media had ik niet verwacht, een nieuwe (hectische) ervaring voor mij! Nu dat het nieuws algemeen bekend is, heb ik dan ook tijd om hierover te berichten.

De aandacht voor deze unieke bezoekers was wel even anders dan bij de zes buidelmezen – ook een bijzondere vogelsoort –  die zich de eerste weken van het nieuwe jaar in de lisdoddekragen in De Groenzoom ophielden. Daar was weliswaar ook enorm veel belangstelling voor (in totaal zo’n 400 mensen uit binnen- en buitenland), maar kreeg nauwelijks aandacht in de media. Opvallende, exotische uitziende vogels spreekt kennelijk meer tot de verbeelding!

Cor Noorman