© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Het is lente voor de ooievaars

27-03-2020

Het is lente in de Groenzoom, ook voor deze ooievaars! Zij hebben een plekje gevonden in een boom aan de Kleihoogt. Nu moeten we afwachten: zal de ooievaar dit jaar het nest ook bezoeken? 

Ooievaarsnest opening De Groenzoom

In 2016 werd De Groenzoom officieel geopend. Tijdens een dag vol activiteiten bestond de openingshandeling uit het onthullen van een ooievaarsnest. Dat wil zeggen, een hoge paal met daarop de voorzieningen voor de ooievaar om zijn nest te gaan bouwen. Via onderstaande link kunt u de onthulling en activiteiten tijdens de opening bekijken.

Ooievaars in De Groenzoom

De eerste jaren liet de ooievaar zich mondjesmaat zien in De Groenzoom. In 2019 bouwde een koppel al een nest. Niet op de in 2016 geopende paal, maar vlakbij in een boom. De paal lieten ze links liggen. Jonge ooievaars kwamen er in 2019 niet. In 2020 zijn de ooievaars teruggekeerd. Wederom hebben ze de paal genegeerd en hebben ze hun nest gebouwd in de boom achter De Hichte. Het is bijzonder om dit tafereel te mogen aanschouwen. Voor nu geldt rust en hopen dat er dit jaar daadwerkelijk ooievaars geboren gaan worden!

Afbeeldingen: Jellie van Vliet en Nonna de Bruin