© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Hogervorst fourage

18-06-2020

Komende tijd stellen we enkele pachters aan u voor. In dit artikel Hogervorst fourage. 

De fouragehandel van Theo Hogervorst ligt vlak bij de Groenzoom in Oude Leede.  Deze ligging is voor Theo ideaal. Hij haalt zijn product, veevoer, namelijk onder andere uit De Groenzoom. Op de percelen in de Bergboezem maait Theo het gras, beweiding vindt hier in het voorjaar niet plaats. Dit gras blijft enkele dagen liggen om in te drogen. Insecten krijgen de kans het maaisel te verlaten, zaden kunnen uitvallen. Vervolgens wordt het maaisel machinaal bij elkaar geharkt en in balen geperst.

Weidevogels

In het voorjaar brengen uiteenlopende weidevogels als de grutto en de tureluur hun jongen groot in de Bergboezem. Delen van de Bergboezem staan plas – dras waardoor het gras zich minder snel ontwikkeld. Daarnaast groeien tussen dit gras verschillende kruiden. Dit kruidenrijke gras wordt na het broedseizoen gemaaid. Meestal gebeurd dit vanaf 15 juni in enkele fasen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Een tweede maaibeurt in augustus – september vindt plaats als de weersomstandigheden dat toelaten.

Machinale verwerking hooi

Voorheen handelde Theo vooral in grote balen weidehooi. Het leveren van één grote baal kostte namelijk minder werk dan het bundelen van verschillende kleine balen. Met de aanschaf van een nieuwe machine uit Canada is ook de handel in kleine balen gegroeid. De machine maakt een bundeling van 21 kleine pakjes, 20 keer zo snel als wanneer dit handmatig wordt gedaan.

Lokaal gebruik

De paarden van Theo’s eigen veulenopfok voert hij met de lokaal gewonnen balen. Ook dienen de balen weidehooi als veevoer voor plaatselijke paardenhouders en maneges. Ruiters en hun paarden maken dankbaar gebruik van de ruiterpaden in De Groenzoom, het gebied vanwaar hun eigen veevoer komt. Een mooi voorbeeld van lokale circulariteit.

Afbeeldingen: Cor Noorman en Ben Groenen