© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Natuurwandeling weidevogels en rammelende hazen

20-02-2024

Het open polderlandschap dat De Groenzoom kenmerkt biedt weidevogels en hazen een prima leefgebied om voldoende voedsel en dekking te vinden en niet in de laatste plaats om voor nageslacht te zorgen.

Voorjaar! In deze periode van het jaar zijn de uitgestrekte graslanden het strijdtoneel van rammelende hazen. Hoewel parende hazen (rammelen genoemd) het hele jaar kunnen worden waargenomen, piekt die in maart en april. Meerdere mannen, tot wel 10 individuen, jagen in zogenaamde treinen kriskras door het veld op een moerhaas (vrouwtje). Hierbij komt het onderweg niet zelden tot flinke gevechten, waarbij de rammelaars in het heetst van de strijd als ware boksers tegenover elkaar komen te staan. Vrouw haas is de baas. De moerhaas bepaalt uiteindelijk welk mannetje de meeste indruk op haar gemaakt heeft. Van hem wil ze wel een aantal nieuwe springers, maar alleen op haar commando. Zij maakt de dienst uit en bepaalt wanneer de paring plaatsvindt. Erg liefdevol gaat de rammelaar niet met zijn schone blom om, want soms bijt hij haar zo hard in haar nek, dat de haarplukken in het rond vliegen.

Baltsvluchten en territoriumgevechten
Ook weidevogels zoals grutto, kievit, scholekster en tureluur zijn nu druk doende met hofmakerij, het zoeken naar een geschikte nestelplek en het afbakenen van een territorium. Die territoriumgevechten van vooral grutto’s leveren soms een fantastisch schouwspel op. De eerste kieviten kunnen nu zelfs al op eieren zitten.

Op woensdag 13 maart neemt beheerder Cor Noorman u graag mee de polder in waar hij belangstellenden graag deelgenoot wil maken van deze bijzondere voorjaarsrituelen.

De wandeling start om 13:00 uur. Het verzamelpunt is Tuinderij De Groenzoom, Stropersweg 1, 2651 MM Berkel en Rodenrijs. De wandelingen zijn gratis. Tip: neem een verrekijker mee en zorg voor warme, winddichte kleding en waterdichte wandelschoenen! Bij aanhoudende regen gaat de wandeling niet door.

U kunt zich uiterlijk een week voor aanvang van de wandeling aanmelden via beheer@degroenzoom.nl