© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Onderzoek kleine marterachtigen in de Groenzoom

25-06-2020

Binnenkort start in De Groenzoom, in samenwerking met Antea Group, de Zoogdiervereniging en Wageningen University en Research, een onderzoek naar kleine marterachtigen.

De kleine marterachtigen; waarom is onderzoek nodig

De kleine marterachtigen (wezel, hermelijn en bunzing) zijn zoogdieren waarmee het niet heel goed gaat in Nederland. Het is echter moeilijk om de verspreiding en aantallen van deze soorten goed in te schatten, omdat ze zich niet vaak laten zien. Er zijn speciale methodes ontwikkeld waardoor de kans dat we marterachtigen vinden in een gebied waar ze aanwezig zijn flink is toegenomen. Wij denken echter dat we nog meer dieren in beeld kunnen krijgen; door gebruik van de juiste lokstoffen.

In De Groenzoom worden regelmatig wezels en hermelijnen gespot door bezoekers en verwacht wordt dat de bunzing hier ook zit. Deze is echter vooral ’s nachts actief en zal dus minder vaak gezien worden. Ons doel is om erachter te komen welke lokstof het best gebruikt kan worden in toekomstig onderzoek naar deze kleine marterachtigen. Zodra we dit weten, kunnen we meer leren over deze fascinerende dieren en dit kan ook leiden tot betere bescherming wanneer ze worden vastgesteld in een gebied waar werkzaamheden gepland zijn.

Stage opdracht

Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door mij, Alyssa van der Linden. Ik heb het grootste deel van mijn leven in Lansingerland gewoond, maar de afgelopen 5 jaar ben ik vooral in Wageningen geweest om Dierwetenschappen te studeren. Momenteel zit ik in het 2e jaar van mijn Master met de specialisatie dierecologie. Ik doe dit onderzoek als stageproject voor ANTEA en kijk er erg naar uit om bij te dragen aan de monitoring van kleine marterachtigen in de toekomst! Als ik de kleine marterachtigen in De Groenzoom vind, zal ik dit zeker delen via deze website dus houd hem goed in de gaten.

Wat kan je als bezoeker doen om te helpen?

Als een van jullie een kleine marterachtigen spot, geef het vooral door via waarneming.nl! Op basis hiervan hebben wij een idee waar de kleine marterachtigen zitten en kunnen we gerichter onderzoek doen.

Onzeker welke kleine marterachtigen je hebt gespot? Hier zijn een paar tips

  • De wezel en hermelijn lijken zeer op elkaar, maar:
    • de hermelijn is groter (~35 cm inclusief staart) dan de wezel (~24 cm inclusief staart)
    • de hermelijn heeft een “lange” staart met een zwarte punt eraan, de wezel heeft een korte staart en de zwarte punt ontbreekt
    • de afscheiding tussen de witte en bruine vacht is recht bij de hermelijn, bij de wezel is dit meer gekarteld en komen soms bruine vlekken in de witte hals voor
  • De bunzing is goed te herkennen door zowel het verschil in vachtkleur als ook dat hij de grootste (~45cm inclusief staart) van de drie soorten is. Het meest herkenbaar zijn de witte vacht rondom de neus en de witte randen bij hun oren. Met de witte oorranden” kan de bunzing eventueel ook onderscheiden worden van de nerts (die waarschijnlijk niet in de groenzoom voorkomt).

Voor meer informatie over de marterachtigen van Nederland verwijs ik graag naar: http://jachtexamen.be/wp-content/uploads/2014/08/Marterachtigen-Jagen.pdf.

Op de prent op de tweede bladzijde is het verschil tussen de wezel en hermelijn ook duidelijker te zien.

Artikel: Alyssa van der Linden

Afbeeldingen: Otte Zijlstra, Jo Hermans en Merijn van den Hoogenhoff