© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Waterwindmolentje zorgt voor juiste waterpeil

02-06-2020

Naast het fietspad langs de Groenzoom bij Pijnacker-Nootdorp en Berkel en Rodenrijs komt binnenkort een nieuw klein gemaal met een duurzaam waterwindmolentje. Het ‘Bosman-windmolentje’ stuurt het nieuwe gemaal met windenergie aan.

Het Hoogheemraadschap van Delfland zorgt op deze duurzame manier voor het juiste waterpeil in de watergang naast de Groenzoom.

Duurzaam Bosman-windmolentje

Voor het aansturen van dit kleine gemaal wordt enkel gebruik gemaakt van windenergie. Het Bosman-windmolentje is een kleine poldermolen die in 1929 is ontworpen door de Nederlander Bas Bosman, en daarna overal in de wereld is toegepast. Deze duurzame molentjes houden met windenergie het waterpeil in de polder op het juiste niveau. Het wordt vooral gebruikt in polders waaruit water een klein stuk omhoog wordt gepompt en afgevoerd. Het molentje is vanaf juli te bekijken vanaf het fietspad.

Juiste waterpeil
Het nieuwe gemaal zorgt voor het juiste waterpeil in de watergang naast de Groenzoom. Een stuw zorgt ervoor dat er alleen water uit de Groenzoom in het gebied ernaast terecht komt. Wanneer het water in de Groenzoom hoger staat dan het water in de watergang ernaast, kan door middel van vrij verval water stromen naar de watergang. Als het water in de Groenzoom lager staat, kan het water worden verpompt met de windwatermolen. Een vuilrooster zorgt ervoor dat het vuil zich niet kan verplaatsen tussen de twee watergangen.

Werzaamheden
Delfland start begin juni met de werkzaamheden. Eind juni wordt het werk opgeleverd. Het nieuwe gemaal komt langs het fietspad, bij de kruising met de Kleihoogt in Berkel en Rodenrijs. Zie ook nevenstaande afbeeldingen.

Afbeeldingen: Hoogheemraadschap Delfland