© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Strooien fietspaden

Het kan weer vriezen in ons land. Dit zorgt soms voor gladde wegen. Goed om te weten: niet alle fietspaden in de Groenzoom worden gestrooid. 

26-01-2021

Voorkomen van valpartijen

Als er kans is op gladheid, worden veel wegen bestrooid met zout. Hierdoor voorkomen we valpartijen en kan iedereen met een gerust hart de weg op. Ook in de Groenzoom vinden we het belangrijk dat iedereen veilig kan genieten van de natuur, bij warm én koud weer. Helaas heeft het strooien met zout ook nadelen.

Nadelen voor de natuur

Door elk jaar te strooien, hoopt het zout op in de bodem. Dit heeft schadelijke effecten op de planten langs de weg. Ze groeien minder, hebben een lagere afweer en hebben soms schade aan bladeren of schors. Op plekken waar de zoutconcentratie erg hoog is, kunnen alleen planten leven met een hoge zouttolerantie. Hierdoor verandert het ecosysteem van de berm. Dit is vooral een probleem als er zeldzame planten in de berm groeien.

Zout strooien kan ook nadelig zijn voor vogels. Als het vriest is het voor vogels moeilijker om drinkwater te vinden. Door water te drinken waar strooizout in is opgelost, wordt de zoutconcentratie in hun lichaam te hoog. Door deze zoutvergiftiging kunnen ze dood gaan.

Let op de borden

Door minder zout te strooien sparen we het milieu en het ecosysteem in de Groenzoom. Als je gaat fietsen in het gebied, let dan goed op de borden (zie foto). Fiets op deze plekken voorzichtig en stap af als de weg te glad is.

Voor meer informatie over de wegen die gestrooid worden buiten het gebied, kijk je hier (Pijnacker Nootdorp) en hier (Lansingerland). Het Ruyvensepad wordt in tegenstelling tot wat op de kaart is aangegeven wel gestrooid.