© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

OP ZOEK NAAR WEIDEVOGELS TIJDENS DE NATUUREXCURSIE IN DE GROENZOOM

Op woensdag 12 april a.s. neemt beheerder Cor Noorman u mee naar het glanshaverhooiland in het noordelijke deel van De Groenzoom om meer over weidevogels te vertellen. Er wordt een wandeling georganiseerd om 13:00 uur. Aanmelden kan via beheer@degroenzoom.nl.

30 maart 2023

Bescherming
In maart komen de meeste weidevogels aan in De Groenzoom. Grutto’s en tureluurs verzamelen zich dan in de plasdrasgebieden bij de kieviten en scholeksters. Hier kunnen zij hun vetreserves aanvullen na de lange reis uit hun overwinteringsgebieden. Het plasdrasgebied is tegelijkertijd ook de plek waar mannetjes en vrouwtjes elkaar ontmoeten en waar paartjes worden gevormd. April is daarom dé maand om weidevogels op hun nesten te spotten.

De broedperiode vergt ontzettend veel energie van de vogels: baltsen, paren, schijnnestelen, eieren leggen, broeden, en het legsel en de kuikens verdedigen tegen predatoren. Zuinig zijn op elk nest, op elk ei, is dus erg belangrijk. De nesten moeten van het vroege voorjaar tot ver in juni beschermd worden. Vooral door de oudervogels, maar vandaag de dag ook door mensen die veelal op vrijwillige basis nesten beschermen tegen uitmaaien en vertrapping door vee.

Verzamelpunt en aanmelden
De excursies zijn te voet over (half)verharde paden, duren maximaal anderhalf uur en zijn gratis. De wandeling op woensdag 12 april start om 13:00 uur en eindigt om 15:00 uur. Het verzamelpunt is bij Keulseweg 46, 2641 PK  Pijnacker. We willen bezoekers vragen om op de fiets te komen omdat parkeergelegenheid schaars is. Wilt u mee op pad? U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen aan beheer@degroenzoom.nl. Hondenbezitters wordt vriendelijk verzocht hun hond niet mee te nemen. Tip: Neem een verrekijker mee en zorg voor warme, winddichte kleding en waterdichte wandelschoenen!