© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Love is in the air

Sinds enkele weken is er een paartje ooievaars bijna dagelijks op de nestpaal in de Groenzoom te zien. Er zijn de afgelopen jaren nog geen jongen uitgevlogen in de Groenzoom, maar wie weet is het dit jaar raak.

02-03-2021

Plaatsing nestpaal
Op 25 juni 2016 werd De Groenzoom officieel geopend door de wethouder van gemeente Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Bij de openingshandeling onthulden schoolkinderen in aanwezigheid van tientallen belangstellenden een ooievaarsnestpaal. De volgende dag werd er al een ooievaar op de nestpaal gespot.

Ooievaarspaartjes
Een aantal jaren achtereen broedde er een paartje ooievaars in een natuurlijk nest in de buurt van de nestpaal, maar helaas zijn er nooit jongen uitgevlogen. Sinds enkele weken is er bijna dagelijks een ooievaars paartje gezien op de nestpaal. Hopelijk met de bedoeling hier te gaan broeden.

Broeden
Ooievaars leggen één keer per jaar eieren, voornamelijk in april. Als alles goed gaat, broeden ze in ruim een maand drie tot vijf eieren uit en vliegen de jongen na nog ruim twee maanden uit.

Mocht je de ooievaars in de Groenzoom zien, let dan goed op hun typische balts en paringsritueel. Hierbij gooien ze hun kop in hun nek en klepperen met hun snavel.