© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Lange low pass en sierlijke flyby

03-03-2021

Misschien dat het door de reclamefilm uit de jaren ’90 komt, maar bij het zien van een opstijgende zwaan denk ik vaak aan een grote Boeing 747: machtig en spannend en o zo sierlijk.

Het was me de winter van 2021 wel in ons land. Ik probeerde de barre kou en de super gladde fietspaden te trotseren om het winterlandschap in ons mooie poldergebied op de gevoelige plaat – tegenwoordige de sensor – vast te leggen.

Je moet het soms treffen om een paar mooie foto’s te kunnen maken, zoals van deze zwaan die wel heel erg veel moeite heeft met het opstijgen. Om die manoeuvre met succes te kunnen uitvoeren heeft ook deze ‘luchtreus’ behoefte aan voldoende snelheid en tegenwind. Maar ja, als je een tijdlang in de kou op het ijs hebt gestaan, zijn de spieren niet zo soepel meer en is er boven de ijsvloer nauwelijks sprake van stijgwind; het kost hem zichtbaar veel kracht om uit die low pass hoogte te winnen. Gelukkig is de startbaan in De Groenzoom voldoende lang; pas na vele tientallen meters laag boven het ijs te hebben gevlogen, komt hij eindelijk heel moeizaam omhoog en kiest even later naar het luchtruim.

Ik houd mijn blik op hem gericht en zie dat hij na een ruime, sierlijke bocht recht op mij afkomt. Met fluitend vleugelslagen voert hij op geringe hoogte speciaal voor mij nog een schitterende fly-by uit en verdwijnt even later uit het zicht.

Wat zijn bestemming is, weet ik niet, maar als ik die zwaan was, vloog ik non-stop door naar Zuid-Frankrijk.

Tekst en afbeeldingen: Jan Smith