© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Voedsel in overvloed

18-10-2019

In deze tijd van het jaar wordt veel onderhoud gepleegd in De Groenzoom. Na de laatste maaibeurt van het jaar van de grote grasvelden, is het nu de beurt aan de door riet begroeide oevers in sommige delen van het gebied. Dit gebeurt in opdracht van Hoogheemraadschap Delfland en wordt uitbesteed aan een onderaannemer.

In de brede ringvaart rond de Oostmeerpolder wordt een speciaal vaartuigje ingezet voor het scheren van de rietkragen. Dat veroorzaakt nogal wat reuring in, langs en boven het water.
Als de rietstengels onder de scherpe messen op de oever vallen, zoeken muizen, ratten en mollen snel een veilig heenkomen. In het kort gemaaide gras vinden ze echter nauwelijks dekking zodat blauwe reiger en zwarte kraai ze in stilte en zonder zichtbare inspanning kunnen pakken.

Anders gaat het eraan toe bij de grote groep eerste winter kokmeeuwen die opgewonden krijsend en fel vechtend neerduiken op alles dat in het kielzog van de maaiboot aan het wateroppervlak komt drijven. Voor deze jongelingen een makkelijke maaltijd waarmee ze met het oog op de naderende winter nog even kunnen opvetten.

Verderop in het veld grazen grote Canadese ganzen om dezelfde reden onverstoorbaar door. Oktober. Ochtendzonnetje. Ook Groenzoom. Voedsel in overvloed.

Tekst en afbeelding: Jan Smith