© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Ontmoet de “Big Five” in De Groenzoom

27-05-2019

Ga op wildsafari in De Groenzoom en zoek de “Big Five”! Tijdens de opening van de vlinder idylle op 15 mei 2019 overhandigde Sandy Rijs namens Lansingerland Samen Duurzaam de BIG 5+ flyer van De Groenzoom aan wethouder Dhr. Fortuin van de gemeente Lansingerland. Zij sprak daarbij de aanwezige toe om de BIG 5+ te introduceren.

Dank jullie wel dat jullie hier allemaal zijn op deze mooie middag. Mijn naam is Sandy Rijs en ik ben mede-oprichtster van Stichting Lansingerland Samen Duurzaam. Wij zijn een groepje enthousiaste bewoners die mensen in onze gemeente meer bewust, betrokken en beter willen laten omgaan met de duurzaamheidsthema’s die er spelen.

Eén van onze duurzaamheidsthema’s is Groen en Natuur. Vandaar dat wij mee hielpen met de eerste natuurwerkdag van de Groenzoom. Die dag deed de beheerder Cor Norman een korte rondleiding door het gebied, waarbij hij enthousiast vertelde over de dieren die in steeds grotere getalen hun intrek doen in het nog jonge natuurgebied. En zo ontstond het idee om de Big 5 van de Groenzoom samen te stellen.

Natuurlijk zul je in de Groenzoom geen olifanten of leeuwen spotten, zoals in Afrika. Maar er zijn wel steeds meer fascinerende dieren te vinden. Samen met Cor Norman en Ben Groenen hebben wij een aantal van deze dieren op een rijtje gezet met mooie foto’s en leuke weetjes. Bijvoorbeeld over het oranjetipje, één van Cor’s favoriete vlinders, die we hopen steeds vaker tegen te komen in de vlinderidylle. Of de rammelende hazen, die in het voorjaar rammelend over de weilanden rennen. Zo noemen ze het paarseizoen van de hazen, weet ik nu.

De lijst van leuke weetjes en mooie foto’s werd steeds langer en dus hebben we een plus toegevoegd aan de Big 5 en kun je nu van 9 dieren een leuke anekdote lezen en afvinken als je hem gespot hebt.

Cor en Ben dank jullie wel voor jullie prachtige foto’s en fantastische verhalen die de flyer zo mooi hebben gemaakt. Ik wil ook graag de NWB Bank bedanken dat zij via de medewerkers sponsoring dit initiatief financieel mogelijk hebben gemaakt.

En dan wil ik nu de flyer officieel overhandigen aan wethouders Hennevanger en Fortuyn. En ik hoop dat alle bezoekers van de Groenzoom massaal de Big 5+ gaan spotten en zo een extra leuke dimensie krijgen aan hun bezoek.

De flyer zal gratis verkrijgbaar zijn bij het informatiepunt bij de Hichte we zullen ze op de basisscholen in de regio aanbieden. De flyer is ook te downloaden op de website van De Groenzoom.

Tekst: Sandy Rijs (Lansingerland Samen Duurzaam)