© Jan Smith

DE GROENZOOM

Recreatie & Natuur

© Cor Noorman

Op zoek naar weidevogels en vlinders tijdens de natuurexcursie in De Groenzoom

27-03-2024

Op woensdag 10 april a.s. neemt beheerder Cor Noorman u mee naar het glanshaverhooiland in het noordelijke deel van De Groenzoom om meer over weidevogels en vlinders te vertellen. De wandeling wordt georganiseerd van 13:00 uur tot en met 15:00 uur. Aanmelden kan via beheer@degroenzoom.nl.

Bescherming
In maart komen de meeste weidevogels aan in De Groenzoom. Grutto’s en tureluurs verzamelen zich dan in de plasdrasgebieden bij de kieviten en scholeksters. Hier kunnen zij hun vetreserves aanvullen na de lange reis uit hun overwinteringsgebieden. Het plasdrasgebied is tegelijkertijd ook de plek waar mannetjes en vrouwtjes elkaar ontmoeten en waar paartjes worden gevormd. April is daarom dé maand om weidevogels op hun nesten te spotten.

De broedperiode vergt ontzettend veel energie van de vogels: baltsen, paren, schijnnestelen, eieren leggen, broeden, en het legsel en de kuikens verdedigen tegen predatoren. Zuinig zijn op elk nest, op elk ei, is dus erg belangrijk. De nesten moeten van het vroege voorjaar tot ver in juni beschermd worden. Vooral door de oudervogels, maar vandaag de dag ook door mensen die veelal op vrijwillige basis nesten beschermen tegen uitmaaien en vertrapping door vee.

Naast weidevogels zijn er ook al vlinders te spotten in De Groenzoom. De bloeiende bloemen langs de paden trekken verschillende soorten aan, waaronder de kleurrijke dagpauwoog en kleine vos.

Verzamelpunt en aanmelden
De excursie is te voet over (half)verharde paden, duurt maximaal anderhalf uur en is gratis. De wandeling op woensdag 10 april start om 13:00 uur. Het verzamelpunt is bij Keulseweg 46, 2641 PK Pijnacker. We willen bezoekers vragen om op de fiets te komen omdat parkeergelegenheid schaars is. Wilt u mee op pad? U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen aan beheer@degroenzoom.nl. Hondenbezitters wordt vriendelijk verzocht hun hond niet mee te nemen. Tip: Neem een verrekijker mee en zorg voor warme, winddichte kleding en waterdichte wandelschoenen!

U kunt zich uiterlijk een week voor aanvang van de wandeling aanmelden via beheer@degroenzoom.nl